De zon, een belangrijke ster in ons leven!
De zon, een belangrijke ster in ons leven!
Een ster met twee gezichten
Tekst: Marianne van den Broek, Netbeauty, KWF
Onder invloed van de zon gedijt alles op aarde. Ook jij als mens kunt niet zonder de zon. Zo helpt de zon je bijvoorbeeld om vitamine D aan te maken. Dit zorgt voor sterke botten, tanden en is belangrijk voor je weerstand.
Terwijl we de zon hard nodig hebben, is blootstelling aan teveel zonlicht juist gevaarlijk. Zo kan blootstelling aan teveel zonlicht leiden tot huidveroudering en huidkanker.
De zon kent dus twee gezichten, die conflicterend aan elkaar lijken. Dat hoeven ze echter niet te zijn, als we ons bewust zijn van de voor- en nadelen en hoe we daar het best mee om kunnen gaan.
Allereerst is niet iedere huid hetzelfde. Onze huiden kunnen worden onderverdeeld in 6 huidtypen:
De 6 verschillende huidtypen
Type 1 – Keltisch
Kenmerken
– Zeer lichte huid
– Wordt niet bruin en verbrandt snel
– Vaak rood of lichtblond haar en sproeten
– Heeft veel bescherming nodig
Type 2 – Europees
Kenmerken
– Lichte huid
– Wordt een beetje bruin, verbrandt meestal
– Vaak blond haar, grijze, groene of blauwe ogen
– Heeft veel bescherming nodig
Type 3 – Zuid-Europees
Kenmerken
– Licht getint tot getint
– Wordt goed bruin, verbrandt zelden
– Donkerblond of bruin haar, vrij donkere ogen
– Bescherming en verzorging belangrijk
Type 4 – Mediterraan
Kenmerken
– Getinte huid, olijfkleurig
– Wordt goed bruin, verbrandt zelden
– Donker haar, donkere ogen
– Bescherming en verzorging belangrijk
Type 5 – Aziatisch
Kenmerken
– Donker getint
– Wordt diepbruin, verbrandt zelden
– Zwart haar, donkere ogen
– Bescherming en verzorging belangrijk
Type 6 – Negroïde
Kenmerken
– Zeer donkerbruin tot zwart
– Verbrandt zelden
– Mensen met Afrikaanse afkomst
– Verzorging belangrijk
Alle zes de typen hebben zo hun uitdagingen in ons klimaat. De eerste typen hebben een verhoogd risico op zonbeschadiging en de daarbij behorende problemen, de laatste typen hebben vaak problemen met de aanmaak van vitamine D3.
Benieuwd welk huidtype jij hebt? Laat je adviseren door een Huidprofessional →
Waarom worden we bruin van de zon?
In je huid liggen pigmentcellen die we melanocyten noemen. De melanocyten maken het pigment aan dat de kleur van je huid bepaalt. Dit pigment noemen we melanine.
De UV-straling van de zon activeert een pigmentstimulerend hormoon, waardoor de melanocyten extra melanine aanmaken. Dit pigment beschermt de onderliggende cellen tegen teveel zonlicht. Hierdoor wordt je huid bruiner.
De donkere huid bevat evenveel melanocyten als de blanke huid, maar de melanocyten in een donkere huid maken meer melanine aan. Ook wordt de melanine in een donkere huid minder snel afgebroken.
Zonbescherming
Om niet te verbranden, is extra zonbescherming belangrijk. Zeker voor kinderen. De kinderhuid is namelijk extra kwetsbaar. De beschermingsfactor van zonnebrandcrèmes, lotions en andere producten, wordt aangeduid in SPF: Sun Protection Factor. De SPF-waarde geeft een indicatie van hoelang je in de zon kunt blijven ten opzichte van iemand zonder extra bescherming. De aanbevolen bescherming kan per huid verschillen. Voor een passend advies aan de hand van jouw huid, adviseren we je om contact op te nemen met een Huidprofessional.
KWF schrijft:
“Je lichaam maakt vitamine D aan zodra je in de zon bent. Voor de meeste mensen met een lichte huid is het voldoende om dagelijks 15 minuten tot 30 minuten onbeschermd met de handen en het gezicht in de zon te zijn. Dit geldt ook voor de meeste kinderen. Het is niet zo dat hoe meer zonlicht je huid krijgt, hoe meer vitamine D er wordt aangemaakt. Je huid maakt namelijk niet eindeloos vitamine D aan. Geniet na de onbeschermde minuten wel weer beschermd van de zon. De zon is een belangrijke veroorzaker van huidkanker.
Je bent vast weleens verbrand door de zon. En je weet ongetwijfeld ook dat dit niet goed voor je is. Toch verbranden veel mensen regelmatig. “Ah joh, dat wordt vanzelf bruin”, is een veelgemaakte opmerking. Verbranding doet pijn, maar op lange termijn heb je een hele grote kans om huidkanker te ontwikkelen. Wat gebeurt er als je huid verbrandt? Verbranding door de zon is een reactie van je huid op uv-stralen. Een lichte verbranding geeft een rode of roodbruine huid met een lichte zwelling. Bij een ergere verbranding wordt je huid ook pijnlijk. In je opperhuid gaan dan veel cellen dood.
Hierdoor gaat je huid na een aantal dagen vervellen, in extreme gevallen kun je ook blaren krijgen. Op langer termijn heeft verbranding ook effect. Als je als kind veel verbrand bent, kan dit de kans op huidkanker zelfs verdubbelen op latere leeftijd.
Ga bij verbranding uit de zon en vermijd de zon een paar dagen. Zo kan je huid herstellen.”
(bron KWF)
We hebben de zon nodig, maar moeten ons tegelijk beschermen
Omdat iedere huid anders is, is het belangrijk om een juist advies te krijgen voor jouw huid. Laat je daarom adviseren door een gediplomeerde Huidprofessional!
Meer informatie?
Huidprofessional: Dit woord omschrijft het beroep van een man/vrouw die professioneel en op verantwoorde wijze huidverzorging en –verbetering toepast in de praktijk. Zij/hij is in het bezit van erkende vakdiploma’s, eventueel aangevuld met specialisaties. Het woord schoonheidsspecialist(e) is niet meer toereikend.
Je herkent een erkende Huidprofessional aan het Huidprofessional-schild.
Zoek een huidprofessional
De Huidprofessional zorgt goed voor jouw huid!