Sun Protection Factor (SPF)

Weet jij het verschil nog tussen de twee soorten filters in zonnebrandcrème of mogen wij je kennis opfrissen?

Tekst: De Huidprofessional

De filters in zonnebrandcrèmes zijn noodzakelijk om onze huid te beschermen tegen de UV stralen van de zon. Men schat dat de komende tien jaar naar schatting één op de vier Nederlanders te maken krijgt met huidkanker, en natuurlijk weten we dat ook vrijwel alle rimpels en pigmentvlekken ontstaan door de zon. We kennen twee soorten filters: de chemische (absorberende) en de fysische (minerale) zonnefilters, ook wel aangeduid als de organische en anorganische filters.

Hoe werken deze twee soorten filters:

Chemische filters

In de chemische filters zorgt koolstof voor de bescherming tegen de UV-stralen. De koolstof absorbeert hier de UV straling. M.a.w. de stof vangt de straling op voordat deze schade kan aanrichten aan de huidcellen. Producten met deze filters trekken in de huid. Ze zijn vaak water/zweetproof, glanzen niet en zijn transparant. Twee chemische filters zijn bijvoorbeeld octocrylene en mexoryl. Deze kunnen huidirritatie veroorzaken bij een gevoelige huid of een huid die recent een intensieve gezichtsbehandeling (e.g. microneedling, chemische peeling) heeft ondergaan.

Fysische filters

Deze filters bevatten geen koolstof en blijven juist bovenop de huid liggen. Ze vormen als het ware een soort schild op je huid, dat met name de UV stralen weerkaatst. Maar ook hier vindt absorptie plaats, echter niet door koolstof maar door metaaloxides. Zinkoxide en titaniumdioxide zijn bekende minerale filters. De kans op huidirritatie is kleiner en daarom zijn fysische filters ook geschikt voor de zeer gevoelige huid. Voor kleine kinderen zijn zonnebrandproducten met deze 2 minerale filters het meest geschikt. Van het fysische filter is als cosmetisch nadeel bekend dat deze een witte/zilveren glans op de huid kan vertonen.

Welk filter is nu de beste?

Uit onderzoeken is gebleken dat beide filters even goed zijn. Vaak worden beide filters in hetzelfde product gecombineerd om de mate van UV-bescherming te optimaliseren. Het duurt echter zo’n 30 minuten na aanbrengen voordat een chemische UV-filter gaan werken. Een minerale UV filter werkt over het algemeen iets sneller.

Maar welk van de twee is het meest veilig? Recente studies tonen aan dat het gebruik van sommige chemische filters (zoals oxybenzon) gerelateerd is aan jeuk en eczeem en aan verstoring van de hormoonstofwisseling (bij dierproeven). Bij minerale filters is die relatie nog niet bekend.

Meer informatie?

Huidprofessional: Dit woord omschrijft het beroep van een man/vrouw die professioneel en op verantwoorde wijze huidverzorging en –verbetering toepast in de praktijk. Zij/hij is in het bezit van erkende vakdiploma’s, eventueel aangevuld met specialisaties. Het woord schoonheidsspecialist(e) is niet meer toereikend.

Je herkent een erkende Huidprofessional aan het Huidprofessional-schild.
 

Zoek een huidprofessional

De Huidprofessional zorgt goed voor jouw huid!