Wat is acne?

In de volksmond worden ze puistjes genoemd maar de medische naam is acne vulgaris, kortweg: acne. Het is een huidaandoening waarbij mee-eters (comedonen), puistjes (pustels), rode bultjes (papels) en/of onderhuidse ontstekingen (noduli) een rol spelen. Vaak in het gezicht, op de borst, rug, nek en/of de schouders, plekken waar veel talgklieren zitten. Het grootste deel van de mensen die acneproblemen hebben zijn tussen de 12 en 24 jaar. Vaker bij mannen dan bij vrouwen en op latere leeftijd juist weer vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Hoe behandel je acne?

Behandeling van acne is belangrijk omdat er anders littekens kunnen achterblijven die je een leven lang meeneemt. Geen prettig vooruitzicht! Meestal verdwijnt de acne rond het 25ste levensjaar. Tot die tijd zijn er goede methoden om de vorming van littekens te voorkomen en eventuele pijn te verminderen.

De behandeling hangt af van de oorzaak en ernst van de acne, de aard van de klachten, de littekenvorming, leeftijd en geslacht. Heb je mee-eters, dan heb je een andere behandeling nodig dan bij onderhuidse ontstekingen. Ook de plaats waarop de acne zich bevindt speelt mee, of gebruik van medicijnen.

De behandeling richt zich vooral op het voorkomen van weefselbeschadigingen en in mindere mate op het laten verdwijnen van bestaande.